ΨΩΜΑΚΙ ΠΛΕΞΟΥΔΑ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΛΙΑΣΤΟ ΤΟΜΑΤΙΝΙ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

 Ένα ιδιαίτερο ψωμάκι άκρως γιορτινό είναι αυτή η συνταγή. Γεμιστό με λιαστά τοματίνια και πικάντικη γραβιέρα, αρωματισμένο με φρέσκο θυμάρι. 


Υλικά:

  • 200γρ. κίτρινο αλεύρι
  • 300γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 300μλ χλιαρό νερό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • Παπαρουνόσπορο
  • 150 γρ. γραβιέρα
  • 3 κ.σ. λιαστά τοματίνια
  • 3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι



Εκτέλεση:

Σε μια μπασίνα διαλύουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά. 

Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. 

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα δυο είδη αλευριού και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μίγμα με τα υγρά υλικά. 

Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε καλά. 

Κάνουμε πολλά διπλώματα και σκεπάζουμε με μεμβράνη, αφήνουμε σε ζεστό μέρος περίπου 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση θρυμματίζοντας τη γραβιέρα με τη λιαστή τομάτα. Προσθέτουμε λίγο φρέσκο θυμάρι. 

Έπειτα από το φούσκωμα, παίρνουμε τη ζύμη, τη ξεφουσκώνουμε και χωρίζουμε σε 3 μέρη. 

Το κάθε μέρος το ζυμώνουμε με λίγο αλεύρι, το διπλωνουμε κυρίως ώστε να έχουμε την τέλεια ελαστική ζύμη. 

Ανοίγουμε κάθε μέρος σε λωρίδα 25 εκ. περίπου και απλώνουμε γέμιση. 

Κλείνουμε καλά την ένωση και αφήνουμε στην άκρη. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα 2 μέρη της ζύμης. 

Πλέκουμε σε πλεξούδα και τοποθετούμε σε φόρμα,με λαδόκολλα που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο . 

Αφήνουμε σκεπασμένο το ψωμάκι σε ζεστό μέρος για μια ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο . 

Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο και ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 45-50 λεπτά. 


Μπορείτε να το απολαύσετε ζεστό από το φουρνο η ακόμη και την επόμενη ημέρα καθώς  παραμένει αφράτο εσωτερικά και τραγανό απ έξω. 






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο