ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ, ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ CHUTNEY ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

 Λίγο πριν τη Σαρακοστή,ας απολαύσουμε μια νόστιμη, πλούσια σε γεύση, αρώματα και ένταση τάρτα με κιμά, πράσο και chutney καπνιστής πιπεριάς από την  αγαπημένη μου εταιρεία SAZA. 

Θα σας ενθουσιάσει αυτό το chutney με καπνιστή μελιτζάνα, καρύδια και σταφίδες. Πάμε να δούμε τη συνταγή!!! 


Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 200γρ. Κίτρινο αλεύρι
  • 100 γρ. Αλεύρι ολικής
  • 150 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 αυγό
  • 3-4 κ.σ. κρύο νερό

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 πράσα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1/2 πορτοκαλί πιπεριά
  • 3-4 μανιτάρια porto bello
  • 3κ.σ. chutney καπνιστή μελιτζάνα "SAZA"
  • 3κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 κλωναράκια  φρέσκο λεμονοθύμαρο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα της γέμισης:
  • 500  μλ. γάλα φρέσκο
  • 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ. 
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 φλ. διάφορα κίτρινα τυράκια


Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με τη ζύμη ψιχουλιάζοντας το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο ώστε να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. 
Προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το κρύο νερό μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και παγώνουμε για μισή ώρα. 


Ετοιμάζουμε τη γέμιση τσιγαρίζοντας τον κιμά στο ελαιόλαδο.

 Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα ο κιμάς προσθέτουμε τα πράσα ψιλοκομμένα, το φρέσκο κρεμμυδάκι,το λεμονοθύμαρο, τη πιπεριά ψιλοκομμένη και τα μανιτάρια επίσης ψιλοκομμένα.

Τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. 

Έπειτα προσθέτουμε το chutney, αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και αφαιρούμε από τη φωτιά. 

Ετοιμάζουμε τη κρέμα μπεσαμέλ, λιώνοντας το βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατευουμε συνεχώς. 

Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα. 

Είναι έτοιμη μόλις αρχίσει να πήζει και βγάζει φουσκάλες. 

Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. 


Ανακατεύουμε το μίγμα της μπεσαμέλ στο μίγμα με το κιμά. 

Βγάζουμε τη ζύμη απο το ψυγείο και την ανοίγουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες. 

Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζυμη. 

Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια της και στρωνουμε λαδόκολλα με ρύζι. 

Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 170° για 15 λεπτά. Έπειτα αφαιρούμε το βάρος και ψήνουμε ακόμη 15 λεπτά χωρίς αυτό. 
Βγάζουμε από το φούρνο και απλώνουμε τη γέμιση. 

Καλύπτουμε με τα τυράκια. 


Ψήνουμε μέχρι να λιώσουν και να πάρουν χρώμα τα τυριά, δηλ περίπου 20-25 λεπτά. 

Την απολαμβάνουμε ζέστη και αχνιστή αλλά και κρύα! 


Το chutney καπνιστής μελιτζάνας που χρησιμοποίησα για αυτή τη συνταγή καθώς και όλα τα προϊόντα της εταιρείας "SAZA" μπορείτε να τα δείτε στον ιστότοπο τους παρακατω:

και να τα προμηθευτείτε από επιλεγμένα συνεργαζόμενα καταστήματα λιανικής. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο