ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ Tangzhong

 Η ιαπωνική μέθοδος Tangzhong εγγυάται αφράτα, μυρωδάτα και γεμάτα ίνες τσουρέκια που θα  λατρέψετε!!! 

Ακολουθήστε με ακρίβεια τη συνταγή και θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα. 


Υλικά:

Για τη water roux:

  • 40γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 100μλ. γάλα

Για τη ζύμη:

  • 460γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 145 γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 100μλ. γάλα
  • 2 αυγά
  • 1/2 κ.γλ. κακουλέ
  • 1/3 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 65 γρ. βούτυρο

Για το άλειμμα πριν το ψήσιμο:

  • Ασπράδι αυγού
  • Σουσάμι η αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση:
Θέλουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. 
Ετοιμάζουμε αρχικά τη κρεμούλα που θα μας δώσει αυτό το μαστιχωτό αποτέλεσμα. 

Σε ένα  κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να έχουμε μια πηχτή και ομοιόμορφη κρέμα. 
Μεταφέρουμε σε μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη να κρυώσει καλά ώστε να τη χρησιμοποιήσουμε. 

Στο δοχείο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, 1 κ.σ. από τη ζάχαρη της συνταγής, 2 κ.σ. από το αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα χλιαρό για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά. Περίπου 10 λεπτά είναι αρκετά. 

Έπειτα σε άλλο μπολάκι ανακατεύουμε το ξύσμα με τη ζάχαρη, ώστε να αρωματισμένα και να μας δώσει καλύτερο αποτέλεσμα. 

Έπειτα στο δοχείο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο. 

Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 4-5 λεπτά. Όποτε χρειάζεται σταματάμε για να καθαρίσουμε τα τοιχώματα του δοχείου με μια σπάτουλα. 

Ρίχνουμε το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζουμε το ζύμωμα για ακόμη 5-6 λεπτά. 

Όσο περισσότερο ζυμώσουμε τώρα, τόσες περισσότερες ίνες θα δούμε στο τσουρέκι μας.

Μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ που έχουμε αλείψει με βουτυρο και σκεπάζουμε πολυ καλά με μεμβράνη και πετσετούλα. 

Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να 3πλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας. 
Εγώ αυτό που κάνω συνήθως με τις ζύμες μου είναι όσο την ετοιμάζω να ανάβω το φούρνο μου στον αέρα στους 50° και μετά  να μεταφέρω εκεί το μπολ. Δημιουργείται ένα είδος στόφας που βοηθάει πολύ στο φούσκωμα της ζύμης. 

Έπειτα βγάζω και κάνω μερικά διπλώματα της ζύμης. 

Χωρίζω σε 4 ίσα μέρη το καθένα το ανοίγω σε κορδόνια περίπου 50 εκ.  και πιάνω ανά 2 και πλέκω τα τσουρέκια μου. 
Δημιουργώ ένα σταυρό αρχικά και πλέκω εναλλάξ τα κορδόνια. 
Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλά βίντεο που δείχνουν πως να πλεξετε τα τσουρέκια σας. 

Αφού τελειώσω και με τα δυο τσουρέκια αφήνω να διπλασιαστούν σε όγκο. 

Πριν το ψήσιμο αλείφουμε με το ασπράδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι η φιλέ αμυγδάλου. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° για 30 λεπτά. Στα 15 λεπτά θα σας πρότεινα να σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο τα τσουρέκια αμ δείτε να παίρνουν πολύ χρώμα, δε θέλουμε να μας καούν. 

Εάν θέλετε να κάνετε ένα τσουρέκι, θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος ψησίματος. 

Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τυλίγουμε με μεμβράνη για να παραμείνουν φρέσκα. 


Όλα μου τα μπαχαρικά για αυτά τα τσουρέκια τα προμηθεύτηκα από το αγαπημένο μου κατάστημα μπαχαρικών και όχι μόνο House of spices στην Αθήνα. Μπορείτε να βρείτε τα πάντα στο ενημερωμένο site τους και να κάνετε online την παραγγελία σας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο